Felanmälan
22 december 2022

När är elen billigast?

Med stigande elpriser i hela landet tar många hushåll av naturliga skäl en extra lång titt på elräkningen och lägger lite mer tanke på hushållets elanvändning. Många som har elavtal med timpris ställer sig också frågor som “när är elen är billigast?” och “när är det billigast att tvätta och torka kläderna?”. Kan man spara pengar genom att anpassa vilka tider på dygnet som mest el dras eller är det bättre att dra ner på hushållets totala elförbrukning?

Vad påverkar elpriset?

Elpriserna, precis som priset för nästan alla andra konsumtionsprodukter, påverkas av tillgång och efterfrågan. De tider på dygnet då väldigt få behöver el är priset lägre medan tidiga vardagsmorgnar när nästan hela landet är uppe och gör frukost och använder hårtorken går elpriset upp.

Elpriset är lägst när efterfrågan är som lägst. Efterfrågan på el varierar under hela dagen och är oftast som lägst mitt i natten när de flesta ligger och sover och inte använder el. Allra billigast är elen mellan klockan 2 och 4 på natten. Men kan man verkligen få en lägre elräkning om man kör tvättmaskinen, torktumlaren och diskmaskinen på natten när alla andra sover?

Hur elmarknaden påverkar elpriset

Medan utbud och efterfrågan har den största påverkan på prissättningen av el, påverkas ditt elpris även av var du bor. Alla svenska elhandlare köper in sin el från den nordiska elbörsen Nord Pool som fastställer råvarupriset på el timme för timme. Eftersom den största delen av elproduktionen sker i de norra delarna av landet är både tillgången ofta större och elpriset lägre i norra Sverige.

Bor du i de södra delarna av landet måste elen först produceras i norr för att sedan transporteras ner till söder, vilket leder till att du som bor i södra Sverige ibland får betala ett högre elpris jämfört med de som bor lite längre norrut. Även i dessa situationer är det tillgång och efterfrågan som styr elpriset. Det finns ofta mer el att tillgå i Norrland, där det bor färre människor och där elen produceras, än i södra Sverige som är mer tätbefolkat.

Använd vitvarorna när elen är som billigast

Om du har ett rörligt elavtal med timpris kan informationen om när efterfrågan på el är som lägst vara rätt användbar. Denna typ av avtal beräknar elkostnaden i hushållet för varje timme utifrån det aktuella marknadspriset, som är lägre under natten än under dagtid. Är du en person som brukar hålla koll på förändringar i elpriset under dagen, till exempel via en app, kan du spara pengar genom att byta till ett elavtal med timpris. Flyttar du större delen av hemmets elanvändning till natten kan du dra ner elkostnaden och få en lägre elräkning varje månad.

Smarta lösningar för att spara på elkostnaderna

Har du timpris på elen och vill använda detta till din fördel finns det idag gott om smarta hjälpmedel som kan stå till tjänst. Appstyrda eluttag med timer, smarta vitvaror med digital schemaläggning och slow cookers som kan laga lördagslunchen medan du vilar är alla moderna lösningar som passar dig som vill dra nytta av timpriset.

Elavtal med timpris är dock inte rekommenderat om du inte har tänkt anpassa hushållets elanvändning efter de rörliga elpriserna. Eftersom priset på el kan bli väldigt dyrt under perioder då efterfrågan är som högst, kan din elräkning skjuta i höjden om du har timpris men inte håller koll på när priset stiger eller sjunker. Om du inte har tänkt vara proaktiv och hålla koll på elpriset för att sedan flytta din elanvändning till de billigare tiderna på dygnet bör du istället skaffa ett traditionellt månadsavtal hos din elleverantör.

Andra metoder för att dra ner elkostnaderna

Förutom att skaffa elavtal med timpris och flytta din elanvändning till när elen är billigast på dygnet, finns det även andra metoder som kan hjälpa dig att spara på din elräkning. Ett långsiktigt alternativ är att investera i energieffektiva hushållsapparater och vitvaror. Nya, energieffektiva elektroniska produkter drar ofta extremt lite el jämfört med äldre apparater.

Att köpa ett nytt kylskåp märkt med energiklassen A för att ersätta en 20 år gammal kyl kan verkligen påverka elräkningen positivt. Kylskåpet är ju en vitvara som är på dygnet runt och drar därför el hela tiden. Äldre vitvaror är inte lika energieffektiva som nya varianter. Skillnaden i elförbrukning är särskilt stor när man jämför elslukande vitvaror som torktumlare eller dammsugare från 90-talet med moderna versioner. 

Elen är billigast när den inte används

Det bästa sättet att spara pengar på elräkningen är dock det mest självklara sättet: att inte använda el alls. Detta är självklart omöjligt för nästan alla i Sverige, men teorin bakom denna tanke är lika nyttig för det. All elektronik i hemmet drar el och om du stänger av sådant som du inte använder kommer den totala elförbrukningen att gå ner och din elräkning bli lägre. Släck lampan i rum som står tomma, stäng av teven när du går ner till tvättstugan och stäng av tv-spelskonsolen helt istället för att ha den i stand-by läge och spara pengar på elräkningen samtidigt som du är lite extra snäll mot miljön.